A diverzitásban és a kiegészítésben hiszek egy olyan nagy probléma megoldásában, mint a háztartások által generált lebomló hulladék. A közösségi komposztálás és az otthoni komposztálás mellé megérkezett Budapestre az új komposztos vállalkozás a legtapasztaltabb budapesti teherbringással<3 Budapest belső kerületeibe (Terézváros 6. és Erzsébetváros) egy TEHERBRINGÁS KOMPOSZTGYŰJTŐ kezdeményezés indul. Erdész Dávid, alapítójával és pedálozójával készítettünk egy rövid interjút. Olvassátok szeretettel!

Ha Te a 6. vagy 7. kerületben laksz vagy van akit ismersz aki ott lakik és érdekelné:) Nagyon megköszönjük ha továbbküldöd nekik a cikket és a composted2021@gmail.com emailen tudsz jelentkezni és elérni Dávidot!

NULLA kibocsátás pedállal a büdös kukák ellen!

Kérlek mutasd be röviden a történeted, ki vagy te és honnan jutottál el a COMPOST-ED ötletéhez!

Egy fenntarthatósági fókuszú projektben dolgozok (Green Guide Budapest) a mindennapokban és ezen a területen képzem is magamat évek óta. 2018-ban szert tettem egy használt cargo bringára, ami aztán fokozatosan átvette az uralmat a hétköznapi közlekedésemben és a munkám során is, hiszen az évek alatt egyre több mindent szállítottam a teherbringámmal (DELIVER-ED). Tulajdonképpen ezek metszéspontjaként jött a COMPOST-ED, a budapesti komposzt-futárszolgálat ötlete 2021-ben. Akkor kezdtem el ugyanis kutatni és felmérni, hogy mennyire lehet része a lakossági szokásoknak a zöldhulladékok szelektív gyűjtése. Az akkori felmérés jól megmutatta, hogy a „zöld buborékban” élők igenis szívesen vennék egy házhoz menő, környezetkímélő biohulladék-gyűjtő szolgáltatás bevezetését, viszont továbbra is kérdés maradt, hogy a városban élők döntő többsége, mit gondol erről és hogyan fogadná a komposztfutár megjelenését. 

Időközben egyre több olyan új kezdeményezés (pl. közösségi kertek és komposztálók fejlődése, balkonkertész és permakultúra tanfolyamok indulása, városi farmok és eszközök COM-POT, COMPOBOT megjelenése) vert gyökeret és erősödött meg a fővárosban illetve országosan is, melyek sokakat meggyőzhetnek arról, hogy a sűrűn lakott, belvárosi területeken élők számára is vannak lehetőségek a zöldhulladékok újrahasznosítására. Mindezek megerősítettek abban, hogy a szolgáltatás víziója találkozhat a valós igényekkel.             

https://greenguide.hu/

Miért fontos, hogy a városi lebomló hulladék gyűjtési megoldások legyenek? 

Én úgy érzem, hogy végérvényesen elmúltak azok az idők, amikor az emberiség átgondolatlanul és pazarlóan kezelheti és használhatja az erőforrásokat és a Föld készleteit. A lebomló hulladékok esetében is hasonlóan vélekedek, hiszen ezek – viszonylag könnyen és kevés energiával – újra értékes anyaggá, komposzttá válhatnak! Ehelyett viszont jelenleg a városi háztartásoknál keletkező zöldhulladékok a kukában, tehát ezáltal más kommunális hulladékokkal együtt lerakóban végzik vagy (rossz hatásfokkal) elégetésre kerülnek. Pedig a biohulladék értékes anyag, amit a ma emberének – a többi szelektíven gyűjtött hulladékkal együtt – kötelessége lenne újrahasznosítani. Ráadásul a szokások változásával (pl. növényi étrend elterjedése) a lebomló anyagok a konyhai hulladékok egyre növekvő részét teszik ki.  

https://unsplash.com/

 

 

 

 

 

 

Pontosan mit takar a COMPOST-ED?

Kísérleti jelleggel egy eddig ki nem próbált szolgáltatási kört fed le a COMPOST-ED azzal, hogy egy környezetbarát eszköz révén rendszeres, házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést biztosít a háztartások számára. A most induló szolgáltatás lehetőséget teremt arra, hogy a azok a városlakók, akik már gyűjtenék, de valamilyen oknál fogva még nem különítik el a konyhai lebomló hulladékokat, mostantól egyszerűen megválljanak ezektől és ezzel járuljanak hozzá, hogy a hasznos anyagok körforgásban maradjanak.

 

Hogy kell jelentkezni? Mikortól lesz? 

A (támogatások hiányában egyelőre) előfizetéses szolgáltatásként induló COMPOST-ED a 6. és 7. kerületi háztartások részére már 2023 márciustól elérhető és megrendelhető a composted2021@gmail.com címen.

 

Mi történik a lebomló hulladékkal amit összegyűjtöttél? 

A háztartásoktól, társasházaktól begyűjtött zöldhulladék egy belvároshoz közeli komposzttelepen, szakszerű eljárás kíséretében hasznosul újra és válik értékes komposzttá. Terveim szerint – hogy valódi körforgásról beszélhessünk – az érett komposztból szezonálisan szállítanék vissza a háztartásoknak, hogy a városlakók balkonjai és szobanövényei ezáltal is szépen fejlődjenek.

Earth Matter NY, new yorki begyűjtött komposztott kezelő oktató központ
Earth Matter NY, new yorki begyűjtött komposztot kezelő önkéntesek. https://earthmatter.org/

 

Van-e valami külföldi példa ami inspirál téged és szívesen beszélnél róla?

A komposztfutár szolgáltatás kigondolása után néztem csak utána külföldi példáknak és leginkább amerikai kezdeményezésekre bukkantam, de örömmel értesültem róla, hogy itthon is vannak már társaim, hiszen Szegeden már pár hónapja gurulnak a komposztfutárok!

Dávid paripája a lebomló hulladékot gyűjtő dobozokkal.

Dávid paripája a lebomló hulladékot gyűjtő dobozokkal. NULLA kibocsátás pedállal a büdös kukák ellen! A  composted2021@gmail.com emailen tudsz jelentkezni és elérni Dávidot!