Mindig jó ha egy kis extra hely van a komposztálódba:) Ugye?
ÉS mégha muslicák ellen is bevethetjük akkor még jobb és „két legyet ütünk le egy csapásra!”
Szeretnénk bemutatni egy folytatásos posztsorozatban pár beltérben komposztálható lebomló konyhai hulladékot, amikből még hasznos és/vagy ehető dolgot tudsz készíteni és így megmenteni a komposzttól és/vagy a kukádtól.
#1 mentés: Almahéj és almacsutka!
Almahéj és almacsutkákból almaecetet lehet készíteni, ami nagyon hasznos a konyhánkban.
– Lehet saláta vinaigrette alapunk,
– vízzel és mézzel higítva lehet hűsítő méregtelenítő reggeli italunk
– hajmosás után is lehet használni, hogy a hajunk puha és gubancok nélküli, csillogó legyen
– ÉS a kedvencem: Almahéj ecettel a MUSLICÁK ELLENI csalétket készíteni
A muslicák elleni védelemben bevetett összes tippet/trükköt ebben a posztban találod meg, ahol megtalálod az én módomat a muslicacsali készítésre ami bevált az én konyhámba.
Kocsis Dóri: Zerowaste konyha könyvébe megtalálhatod az almaecetkészítés rejtelmeit és és még sok más izgalmas konyhai hulladékmentő receptet. És nemsokára újra elérhető Dóri gyönyrűséges könyve<3
Király Ági Fermentor blogja és a csodás Fermentálj könyve mindenkit meggyőz az otthoni fermentálás hasznosságáről és öröméről is. Több ecetkészítési recept is van és az egész kémiája ki van fejtve ha valaki ez iránt érdeklődne.
KOMPOSZTBÓL MENTETT ALMAMARADÉK ECET Recept – egyszerűsített verzió:
Hozzávalók:
- Almacsutka és héj
- Felforralt és lehűtött/tisztított víz
- 1 evőkanál cukor minden 5dl-es pohár víz után
- Tiszta nagy befőttesüveg
- Muszlim vagy más kendő és gumi a lezáráshoz
- plusz alapanyag: bodzavirág/hársvirág/málna etc
- Összeállítás
Tedd a tiszta befőttesüveg aljára az almacsutka és héjmaradékot, amit a komposztálóból mentettél. Mérd ki hány pohár vízre van szükséged (nekem 3 volt). Annak megfelelően öntsd a cukrot az alma tetejére, öntsd rá a vizet. Tedd a tetejére a sűrű szövésű géz/vászonanyagot és a gumit és tegyük a konyhában pultra/hűtő tetejére fényvédett helyre, ahol elérhető a napi keverésre (25-26 celsius fok az ideális).
2. Erjesztés
A penészesedés kivédése érdekében – minden nap keverjük át legalább egyszer a keveréket egészen addig, amíg a gyümölcsök le nem süllyednek a lé aljára. Ez kb 1-2 hétig tart majd (attól függően mekkora adagot készítünk és mennyire idális a környezet.
Minden nap keverd meg a keverékedet kb 1 hétig. Kicsit bugyborékolni fog mindig és fedje el az alamadarabokat a víz.
Majd szűjük le az az almadarabokat. A leszűrt friss ecetet pár hétig még az anyaggal a tetején hagyd tisztulni és savanyodni tovább. Szépen kitisztul és áttetsző sárga lesz ezalatt az eceted.
A maradék összeesett almapépet használhatod újra ecetkészítéshez (ecet és víz hozzáadásával). De nyugodtan belerakhatod a COMPOT komposztálóba ezután és még gyorsabban fog lebomlani (a fontos hogy fedd el a puha almadarabokat és használd a komposztáló tetejét és a compot sapkát is az edény tetején
3. Tárolás
Utána légmentesen záródó üvegekbe töltve tárolható, hűvösebb és sötétebb helyen/üvegbe.
Ha az ecetünk hosszú időn keresztül oxigénnel érintkezik, akkor a benne még élő baktériumok az ecetsavat tovább oxidálják vízzé és szén-dioxiddá. Éppen ezért az elkészült eceteinket tároljuk légmentesen lezárt edényekben és érleljük hűvös, sötét helyen.